De Vrijwilligersdienst van de Hermitage op het festival «Intermuseum–2017» in Moskou

25-29.05.2017, Moskou: Van 25 tot 29 mei 2017 werd in de centrale tentoonstellingszaal «Manezj» in Moskou het 19de Internationale festival «Intermuseum» gehouden.

Gedurende de vijf dagen van het festival organiseerde de Vrijwilligersdienst bij de stand, in het kindergebied en de zone van de masterclasses een hele reeks spelletjes en activiteiten:

  • Het spel «Tour de France 1717 — de Grote Reis van Peter de Grote», gewijd aan het 300-jarige jubileum van de reis van Peter de Grote naar Frankrijk;
  • Het lottospel «Tijdperken en stijlen», dat bezoekers bekend maakte met vijf stijlen d.m.v. voorbeelden uit de collectie van de Hermitage;
  • Het versieren en samenstellen van collages uit modeplaatjes uit 1717, «De Franse schittering van de petrijnse assemblees»;
  • Het computerspel en het samenstellen van collages «Maak je gobelin!», gebaseerd op de «Indische» reeks wandtapijten met exotische dieren uit Brazilië, geschoken aan Peter de Grote in Frankrijk;
  • «Een koets, ik wil een koets!» — het maken van een papieren model van de Grote Franse Koets, die Peter in 1717 in Parijs bestelde voor de kroning van zijn echtgenote;
  • Het spel «Frans theater» maakte alle bezoekers bekend met personages uit de werken van beroemde Franse toneelschrijvers. Naast beroemde stukken van Molière en Racine maakten deelnemers kennis met personages uit de Commedia del Arte, die populair waren sinds te tijd van Lodewijk de Veertiende, en met de Franse komedies van de beroemdste toneelschrijver van de eerste helft van de achttiende eeuw, Pierre de Mariveaux.

Alle materialen voor de spellen en activiteiten zijn door de vrijwilligers zelf in de spanne van enkele maanden uitgewerkt en zijn streng getest door het Wetenschappelijk-didactische Centrum «Het Schoolcentrum» van de Hermitage.

In de Moskouse Manege, waar het museumfestival zich afspeelde, boden vele Moskouse vrijwilligers bij het organiseren van masterclasses, activiteiten en lezingen. De speciale atmosfeer van het Frankrijk van begin 18e eeuw werd vormgegeven door de historische kostuums van de leidinggevenden, die op basis van Franse patronen uit 1717 zijn gemaakt, en een kopie van de Grote Kroningskoets, waarin iedereen die het wilde zich kon fotograferen.

De spelletjes en activiteiten brachten een grote hoeveelheid geïnteresseerden bijeen, die bereid waren elke dag te komen. Op zo’n manier lukte het de vrijwilligers om vele bezoekers van het festival met de Franse cultuur van het begin van de 18de eeuw en haar invloed op de vorming van de unieke cultuur van de petrijnse tijd bekend te maken. De Moskouers ontdekten voor het eerst de Regentenstijl, alle opmerkelijke Franse nieuwigheidjes aan het hof van Peter de Grote, de Franse mode van begin 18de eeuw, het Franse theater en een opzienbarende tijd, waarin Rusland voor het eerst het geluk had zich in de Franse cultuur te storten en daar voor altijd diep beïnvloed door te zijn.

Dit alles maakte het werk van de stand van de Hermitage levendig en divers. Elke deelnemer nam een stukje van de Hermitage in de vorm van een papieren koetsje, papieren wandtapijt, collage van Franse kledingstukken en, natuurlijk, nieuwe kennis, een goede bui en inspiratie door een ontmoeting met het sublieme met zich mee.

Wij bedanken alle vrijwilligers voor de ideeën, het geduld, de arbeid, tijd, talenten en het oprechte verlangen om een bijdrage te leveren aan het maken van interessante projecten voor de bezoekers van de Hermitage!