22.06.2017: Excursie van Vrijwilligers naar het Museum «Peterswateren»

22.06.2017, Petersburg: Op 22 juni 2017 hadden vrijwilligers van de Vrijwilligersdienst van de Hermitage de unieke mogelijkheid om de miniatuurstad «Peterswateren (Петровская Акватория)», die een oppervlak van 500 vierkante meter omvat en een uniek interactief panorama van Petersburg in de achttiende eeuw biedt te bezoeken.

Aanvankelijk dachten de bezoekers dat ze in een poppenhuis waren beland waar misschien iets alleen voor kinderen te beleven viel. Deze eerste indruk bleek echter misleidend, aangezien «Peterswateren» het in zijn mars heeft om bezoekers van alle leeftijden te trekken, en vooral diegenen die van Petersburg houden en die de geschiedenis van de stad interesseert. De nauwkeurige details van elk element van de miniatuurstad maakt het mogelijk voor de bezoeker om zich onder te dompelen in de atmosfeer van die tijd en zorgt ervoor, dat hij of zij kennis kan maken met veel interessante feiten over de geschiedenis van de bouw van de stad. De vrijwilligers zagen bijvoorbeeld hoe de plek waar nu de Hermitage staat eruitzag. In de ramen van het huis van de compagnon van de tsaar en beroemde reder Feodosij Skljajev, dat zich naast het Winterpaleis van Peter de Grote bevond, lukte het de jonge onderzoekers om een klein figuurtje van Peter te zien, die bezig is om de modellen van toekomstige zeilboten te bekijken.

De vrijwilligers werden rondgeleid door Lora Pavlovna Boedaj, de leidinggevende methodist van het museum. Ze vertelde vele verbazingwekkende vertellingen over het Petersburg van Peter de Grote, bijvoorbeeld dat ooit op de oevers van de Neva een olifant uit Perzië werd aangeleverd en het onduidelijk was, hoe het beest verzorgd moest worden in de koude klimaatomstandigheden. Daarom was Peter genoodzaakt om het aanbod van een tweede slurfachtige af te slaan.

Afgezien van de miniatuurstad hadden de vrijwilligers het geluk om de werkplaatsen van het museum te bezoeken, waar de makkers van de tentoonstelling hun werkplekken lieten zien en de bezoekers kennis lieten maken met de technologieën die ingezet worden om de unieke atmosfeer van het Petrijnse Petersburg neer te zetten.

De Vrijwilligersdienst van de Hermitage drukt diepe dankbaarheid uit aan de directie van het museum «Peterswateren» voor de mogelijkheid om het Petersburg van het begin 18de eeuw in miniatuur met eigen ogen te zien en daarnaast kennis over het Petrijnse tijdperk op te doen. De nieuwe observaties die zijn opgedaan door de jonge onderzoekers op de excursie zullen zeker worden gebruikt bij de voorbereiding van verschillende masterclasses voor de voorbereiding van het project «Tour de France 1717 — De Grote Reis van Peter de Grote».