20.05.2017: Museumnacht-2017 in de Hermitage

20.05.2017, Sint-Petersburg: nam de Hermitage deel aan de jaarlijkse actie MUSEUMNACHT met een speciaal programma, gewijd aan het 300-jarige jubileum van de reis van Peter de Grote naar Frankrijk.

Voor het eerst in zijn geschiedenis werd de Museumnacht van de Hermitage op twee plekken gehouden, zowel in het Restauratie-en-opslagcentrum «Staraja Derevnja» als het Winterpaleis van Peter de Grote, dat in 2017 het 25-jarige jubileum van de dag van de opening van de tentoonstelling, gewijd aan het dagelijks leven van de petrijnse tijd en de persoon van de eerste Russische keizer. Juist hier wordt nu het «wassen portret» van Peter de Grote bewaard, dat gemaakt is door de beeldhouwer Carlo Bartolomeo Rastrelli in 1725. Vele bezoekers waren voor de eerste keer in dit museum dankzij de Museumnacht.

Ook nam het Winterpaleis van Peter de Grote voor het eerst deel aan de internationale actie MUSEUMNACHT. Door de medewerkers van de Wetenschappelijk-didactische Afdeling en de Afdeling Geschiedenis van de Russische Cultuur zijn speciale excursieroutes uitgestippeld. Naast gidsen ontmoetten bezoekers historische personages in kostuum: koetsmeester Nicolas Pinau, die vertelde over het «koetsenpark» van Peter de Grote, en keizerin Katharina Alekseevna en prinses Anna Petrovna. Gasten konden interessante details over het dagelijkse leven aan het hof en de modes van het eerste kwart van de 18de eeuw ontdekken, en horen, hoe een antieke klok, waar Peter de Grote het zelf leuk vond om naar te luistern, klonk. Bezoekers van het paleis hadden de mogelijkheid om een foto te nemen met personages die bij hen in de smaak waren gevallen.

Dankzij een comfortabele bus, die vriendelijk werd aangeboden door het bedrijf Tele2, konden de bezoekers zich verplaatsen van de residentie van de Russische monarch naar het Frankrijk uit de tijd van Peter de Grote, dat werd voorgesteld in RChTs «Staraja Derevnja». Hier wachtte een veelvoud aan verassingen op de bezoekers. De Sector voor Werk met Vrijwilligers van de Hermitage had een speciaal programma voorbereid, wat het mogelijk maakte voor de bezoekers om zich onder te dompelen in het tijdperk van het Franse Regentschap: een unieke periode in de geschiedenis van Frankrijk, waar maar weinig Russen enig idee van hebben. En laat het nou net de regent Filip van Orleans zijn, die Peter de Grote ontving tijdens diens reis door Frankrijk.

Toen ze de RTsCh binnenliepen, kwamen de gasten terecht in een aparte atmosfeer. Speciaal voor deze Nacht waren twee aria’s uit de opera «Hypermnestra» van Charles-Jubert Jerve nagemaakt. Juist deze opera werd aan Peter gin het Palais-Royal in 1717 getoond. De aria’s werden uitgevoerd door de «Solisten van Katharina de Grote», een ensemble onder leiding van Andrej Resjetin dat klassieke muziek ten gehore brengt. Daarnaast maakten ze de luisteraars bekend met de werken van Franse hofmuzikanten, Jean-Battiste Lulli en Jean-Philippe Rameau.

Prachtige dames en jonkers in kostuum van begin 18de eeuw, waaronder ook met de bekende «vouw van Vatto», toonden de bezoekers hofdansen: de menuet, gigue, contradansen, folie. De bezoekers leerden met genoegen de contradansen en voerden hen de hele avond uit. Op een geïmproviseerd toneel werden met behulp van de bezoekers fragmenten uit de komedies van Pierre de Marivaux, «Een Harlekijn, opgevoed door liefde» en «Een Spel van Liefde en Lot» opgevoerd. In deze stukken schitterde en verblijdde de bezoekers een vijftal jonge heren en dames, die naar de Museumnacht waren gekomen.

Bezoekers hebben veel nieuws te weten kunnen komen over collectiestukken van de Petrijnse tijd uit de collectie van de Hermitage. Zo werden hen op een excursie de Grote Franse Kroningskoets, die door Peter de Grote is besteld in 1717 in Frankrijk voor de kroning van Katharina de Eerste, alsook de garderobe van de keizer getoond. In de masterclass «Een koets, ik wil een koets!» maakten de deelnemers van papier een eigen exemplaar van de Grote Franse Koets, en in de masterclass «Maak je gobelin!» maakten ze kennis met de aan Peter geschonken «Indische» serie gobelins met exotische dieren van Brazilië. Ze konden hun eigen gobelins maken van dieren die hen waren bevallen, zowel op papier als op de computer door middel van een speciaal door de vrijwilligers uitgewerkt computerspel. Door te spelen in de lotto «Tijdperken en stijlen» konden geïnteresseerde deelnemers kennis maken met de eigenschappen van de Franse en Russische kunst van de 18de eeuw door voorbeelden van schilderkunst, beeldhouwkunst en decoratieve kunst uit de collectie van de Hermitage. Onder de dames genoot de masterclass «De Franse schittering van de petrijnse assemblees», waarin zij kennis konden maken met de mode van 1717 door mode innovaties uit te snijden en te versieren en de geheime taal van mouches in het Frans te bestuderen, bijzondere populariteit. Voor de meest erudiete deelnemers stond het spel «Tour de France 1717 — De Grote Reis van Peter de Grote» klaar, waarin zowel kinderen als volwassenen de blits konden maken met hun kennis over Peter de Grote, het petrijnse tijdperk en de bezienswaardigheden van Frankrijk. In de voorbereiding van de materialen nam de Wetenschappelijk-didactische Afdeling «Het Schoolcentrum» deel.

In het café van de lobby werden aan gasten versnaperingen a-la français voorgelegd, en bij de instapplaatsen voor de bussen, die elk uur tussen de RTsCh en het Winterpaleis van Peter de Eerste reden, werden de gasten blij verrast door de «koffiemobielen» van Tele2 met gratis koffie.

In dit jaar konden niet alleen de bezoekers van de RTsCh meedoen. Voor de eerste keer werd een livestream in de Vk-groep van de Hermitage en op de site культура.рф opgezet, die het 12.000 mensen uit verschillende steden mogelijk maakte om virtueel aanwezig te zijn bij de Museumnacht in de RTsCh. Over het algemeen hebben ongeveer 40.000 mensen de livestream bekijken.

De Museumnacht in de opslagruimte en het Winterpaleis van Peter de Grote van de Hermitage is een prachtige mogelijkheid geworden om vele ontdekkingen te doen en veel nieuws te weten te komen over het tijdperk van Peter de Grote en de Franse kunst van begin 18de eeuw door een Grote Reis te maken naar het Frankrijk van 1717 in de voetsporen van Peter de Grote.